Nakon nadzora poslodavci prijavili 240 radnika

Bez autora
Jul 12 2015

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je Inspektorat za rad u Jablaničkom okrugu izvršio kontrolu četiri privredna subjekta, pri čemu je kod dva poslodavca zatečeno čak 130 lica koja su radila „na crno”.U saopštenju se navodi da je jedan poslodavac odmah nakon nadzora zaključio ugovore o radu, odnosno podneo prijave na obavezno socijalno osiguranje za 63 lica koja su zatečena na radu „na crno”, kao i za još 99 osoba.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je Inspektorat za rad u Jablaničkom okrugu izvršio kontrolu četiri privredna subjekta, pri čemu je kod dva poslodavca zatečeno čak 130 lica koja su radila „na crno”.

U saopštenju se navodi da je jedan poslodavac odmah nakon nadzora zaključio ugovore o radu, odnosno podneo prijave na obavezno socijalno osiguranje za 63 lica koja su zatečena na radu „na crno”, kao i za još 99 osoba.

Drugi poslodavac je nakon nadzora zaključio ugovore o radu i podneo prijave na obavezno socijalno osiguranje za 67 lica zatečenih na radu „na crno”, kao i za još 11 osoba.

Oba poslodavca su dostavila dokaze inspektorima rada na uvid.

S obzirom na to da je prilikom kontrole otkriveno 130 neprijavljenih radnika, a ukupno zaposleno 240 osoba, nadzori su, pored ostalog, uticali i na podizanje svesti poslodavaca o neophodnosti primene propisa.

Time je postignut i dugoročniji efekat zapošljavanja, navodi se u saopštenju.

U Beogradu otkriveno 58 radnika „na crno“

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da tokom jučerašnjeg pojačanog nadzora Inspektorata za rad u Beogradu ustanovljeno da je od ukupno 614 radno angažovanih lica, 58 radnika radilo „na crno“.

U saopštenju se navodi da je nadzor izvršen na gradilištima, u ugostiteljskim i trgovinskim objektima, objektima brze hrane i pekarama, kod ukupno 74 poslodavca.

Istovremeno, na teritoriji 17 okruga i u Beogradu, inspektori rada su izvršili pojačane nadzore u bankama, pri čemu je kontrolisano 299 sedišta banaka sa ukupno 5.880 zaposlenih.

Ukupno je u nadzorima podneto 27 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, izdato sedam prekršajnih naloga, doneto 28 rešenja u oblasti radnih odnosa, 40 rešenja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, kao i dva rešenja o zabrani rada.

Inspektori su izdali i sedam naloga zbog prekršaja propisanog Zakonom o radu (nedržanje ugovora na mestu rada), za koji je predviđena novčana kazna u fiksnom iznosu od 50.000 i od 100.000 dinara.

S obzirom na broj radnika „na crno”, Inspektorat za rad će i ubuduće organizovati vanredne nadzore u Beogradu, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik